Na suchość skóry może wpływać wiele czynników, w tym także odwodnienie, procesy starzenia, zmiany sezonowe, alergie oraz niedobory mikroelementów. W zależności od przyczyny pielęgnuje się ją i leczy, różnymi metodami. Mogą to być lecznicze i nawilżające maści, stosowanie olejków, picie większej ilości wody czy uzupełnianie witamin i minerałów. [...]
Sportowcy, w szczególności młodzi, którzy są na początku rozwijania swojego potencjału, dążą do osiągnięcia optymalnej wydolności sportowej, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju pomoce. Aby wesprzeć swój organizm w dążeniu do celów, wielu z nich zwraca uwagę na suplementację diety. Przed suplementacją Pamiętać należy, że każdy [...]
Antybiotyki to bez wątpienia cenny skarb medycyny, jednak ich stosowanie wiąże się z pewnymi wyzwaniami. Ze względu na popularność i częstotliwość stosowania antybiotyków ich wpływ na mikrobiotę jelitową każdej leczącej się osoby, a także na całe otaczające środowisko naturalne, stanowi realne zagrożenie. Źródła: MacNair, C. R., Tsai, C. N., [...]
Witaminy stanowią grupę niezbędnych dla życia i zdrowia związków chemicznych. Łącznie poznano ich 13, z czego 4 należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a pozostałe do rozpuszczalnych w wodzie. Ich zrównoważoną podaż zapewnia urozmaicona dieta, a braki spowodowane niską dostępnością wybranych produktów spożywczych, zaburzeniami w obrębie [...]
Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]
Zielone dodatki mogą być nie tylko ciekawą formą urozmaicenia dania, ale też cennym źródłem witamin i minerałów. Co warto dodawać na talerz? Jaka zielenina jest mile widziana? Co w sobie kryją? Poniżej zestawienie czterech najbardziej znanych zielonych dodatków do dań na zimno i na ciepło. Wniosek Zachęcam do korzystania z tych niepozornych [...]
[...] osteoporozy. Podsumowując Wapń jest niezbędnym minerałem dla zdrowia kości. Jednak wapń potrzebuje synergistycznego działania z innymi minerałami, takimi jak: magnez, cynk, witamina D3, witamina K2 oraz odpowiedniej podaży białka. Upewnij się, że Twoja dieta jest wystarczająco zasobna w wymienione wyżej składniki odżywcze, by Twoje kości były [...]
Zacząć należy od tego, iż podobnie, jak w wielu innych przypadkach, istnieje stare i nowe. Pierwowzór muay thai ciężko odnieść do stylu praktykowanego obecnie w salach treningowych. Dozwolone tam były techniki zakazane na ringu (uderzenia głową, uderzenia w krocze). Muay boran było związane z używaniem broni, która nie istnieje w stylu trenowanych [...]
[...] od witaminy K, osteokalcyny, a także dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i zdolności do obniżania poziom lipidów krwi. Witamina K2 ma lepszy wpływ na ograniczanie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 niż witamina K1. Li Y. et al. Effect of vitamin K2 on type 2 diabetes mellitus: A review. Diab Res and Clin Pract. 2017 Sławomir Ambroziak
Denham Harman stworzył wolnorodnikową teorię starzenia się. Pojawianie się chorób związanych z wiekiem jest związane z upośledzoną zdolnością do przeciwdziałania uszkodzeniom komórek wywołanym stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny, najprawdopodobniej ma silny związek z powstawaniem raka. Tauryna wykazuje właściwości antyoksydacyjne, [...]
[...] oraz w funkcjonowaniu układu nerwowego. Do zachowania zdrowego układu nerwowego przyczynia się poprzez udział w produkcji mieliny, substancji izolującej nerwy. Ponadto witamina B12 jest zaangażowana w przemianę homocysteiny, co ma znaczenie dla zdrowia serca. Adaptogeny i nastrój oraz motywacja Wraz z rosnącą wiedzą na temat ziół [...]
Żyjemy w erze nowoczesnych technologii i przepływu informacji. Komputery, smartfony, telewizory, radia czy tablety towarzyszą nam właściwie w każdej godzinie naszego dnia, dostarczając nam coraz to nowych wiadomości, treści oraz innych informacji, które są odbierane przez nasz mózg, obciążony ciągłą pracą. Coraz więcej osób pracuje już nie tyle [...]
Internet jest pełen dezinformacji, dlatego w celu szukania informacji o zdrowiu lepiej sięgnąć po książki pisane przez i dla profesjonalistów. Podobnie przedstawia się kwestia danych dotyczących dietetyki. Na półce mam kilkadziesiąt podobnych publikacji, kolejne dziesiątki w wersji elektronicznej. Niektóre są lepszej, a inne gorszej jakości. [...]
Nieróżnorodna dieta i nadużywanie nawet najzdrowszych pokarmów i związków nie przynosi korzyści zdrowotnych, za to może skutkować pogorszeniem stanu zdrowia. Wiele osób beztrosko faszeruje się dawkami witamin, które wielokrotnie przekraczają zalecane. W Internecie powszechna jest również dezinformacja medyczna. Autorzy rozmaitych poradników piszą [...]
Witamina D ma kluczowe znaczenie dla dobrego samopoczucia i zachowania pełni zdrowia. W dzisiejszych czasach, gdzie przetworzona żywność jest normą, a spędzanie wielu godzin w pomieszczeniach m.in. siedząc przed komputerem, sprawia, że zbyt rzadko wystawiamy ciało na działanie promieni słonecznych, warto zwrócić na witaminę D szczególną uwagę. [...]
Witamina C w ostatnich czasach przedstawiana bywa w niezwykle korzystnym świetle. Przypisuje się jej m.in. cudowne właściwości tak w prewencji, jak i w leczeniu wielu chorób. Witaminę C poleca się także sportowcom i osobom aktywnym fizycznie jako sposób na poprawę regeneracji i zmniejszenie niekorzystnego wpływu hormonów stresu na tkankę [...]
[...] on controlling hair loss in women: a randomized controlled trial. J Res Pharm Pract. 2017 Obiecujące rezultaty osiągano również w efekcie miejscowej terapii łysienia androgenowego z wykorzystaniem roztworów takich naturalny środków jak przykładowo: sok z cebuli, olejek rozmarynowy, kofeina, melatonina czy witamina D3. Sławomir Ambroziak
[...] więc nie należy jej lekceważyć. Może powstawać w skórze, jednak problemem jest niska ekspozycja na UV w miesiącach jesiennych i zimowych np. w Polsce. Wykazano, że witamina D może mieć wpływ na stężenie testosteronu. Badania opublikowane w „Journal of Science and Medicine in Sport” wykazały, że optymalna dawka wynosi od 3000 - 5000 IU [...]
Utrzymanie dobrej kondycji układu odpornościowego jest kluczowym elementem, który zapobiega infekcjom i chorobom. Właściwy styl życia, spożywanie wysokowartościowych pokarmów, jak i stosowanie odpowiednich suplementów, skutecznie wspomaga utrzymanie zdrowia. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? Odporność organizmu człowieka jest [...]
Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]